Pianolessen

Pianospelen is een prachtige activiteit. Het kan je laten ontspannen en je alles laten vergeten. Het maakt je leven rijker, ontwikkeld je motoriek en verbeterd je zintuigen. Je kunt het je hele leven blijven doen, tot op hoge leeftijd.

Voor wie zijn de pianolessen:

Iedereen kan leren pianospelen en daaraan veel plezier beleven. Mijn lessen zijn zeer gepassioneerd en staat enthousiasme hoog in het vaandel. Ik geef les aan leerlingen van alle leeftijden, beginners en gevorderden, en zelfs het niveau van het conservatorium. Ik heb leerlingen van 7 tot 73 jaar. Hoewel de beste tijd om te beginnen ongeveer 7 of 8 jaar oud is, kun je op latere leeftijd heel goed leren spelen.

Methode voor beginners:

Je kunt met pianoles beginnen zonder dat je noten kunt lezen of dat je gespeeld hebt. Een voorwaarde is wel dat je thuis een instrument hebt om te oefenen, en niet onbelangrijk, tijd hebt om te oefenen. In de les besteden we aandacht aan het noten lezen, techniek, gevoel van ritme, muziekvorm, melodie, pedaalspel, akkoordspel en muziektheorie. Er zijn verschillende leuke lesmethodes ontwikkeld voor beginners.

Voor jongere beginners zijn o.a. de Alfred methode en de Hal Leonard methode aantrekkelijk. Uitgebreid met de benodigde notenleesoefeningen, die ook door Hal Leonard en Alfred zijn geschreven, wordt de pianoles gecompleteerd. Voor de volwassenen zijn goede methoden van Thompson, Alfred en Bastien. Met name Alfred voor volwassenen uitgebreid met meespeel cd is een absolute topper.

Ieder mens is uniek en zoeken we als basis een methode die bij jouw past. Naast de oefeningen en liedjes uit het basisboek spelen we quatre-mains, kinderliedjes, popliedjes, liedjes uit films of musicals, afhankelijk van je leeftijd of interesse. Plezier in het spelen hebben staat in elke les voorop.

Adviezen om te oefenen:

Elke dag 15 minuten oefenen is beter als een keer 2 uur eenmalig in de week. Heel belangrijk is dus de regelmaat. In de lessen geef ik uitgebreide uitleg hoe je thuis het beste kunt oefenen.

 

Gevorderden:

Naarmate je verder gevorderd bent kiezen we stukken die passen bij jouw smaak en niveau. Hoewel klassiek de basis is voor een goede techniek, laat ik je graag kennis maken met verschillende muziekstijlen van barok, klassiek, romantiek tot lichte muziek en pop. Ook muziekgeschiedenis komt aan bod, bijvoorbeeld wat bedoelde de componist precies en hoe was de tijd waarin de muziek werd gecomponeerd. Het is natuurlijk leuk als je zelf met ideeën komt, bijvoorbeeld een leuk popnummer of prachtige muziek van een film…

 

Voorbereiding conservatorium:

Wil je naar het conservatorium dan gaan we werken aan het repertoire en techniek (etudes, toonladderspel), theorie voor het toelatingsexamen.

 

Voorspeelavonden:

Vanaf november 2009 zijn er feestelijke voorspeelavonden georganiseerd in de muziekschool, waar solo, pianoduetten, pianoconcerten en duetten met zang en andere instrumenten worden gespeeld.

Voor ieder die dat wil is het mogelijk op te treden voor familie, vrienden enz. Dat is een mooie gelegenheid om te laten zien hoe je bent gegroeid en een stuk in de puntjes af te werken. Bovendien maak je kennis met andere leerlingen en kun je inspiratie op doen. Op de voorspeelavond treden een professionele zangeres en fluitiste op en kunnen de leerlingen meespelen.

 

Proeflessen:

Je bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een gratis proefles. Hierin kunnen we kijken wat je graag wilt en wat er allemaal mogelijk is.